Curs d’Estiu. Métodos de investigación en Demografía Histórica para el tratamiento de datos censales y parroquiales
Organize: Asociación de Demografía Histórica-ADEH; Centre d’Estudis Demogràfics
Venue: Bellaterra, Barcelona
Tot el dia
La 2ª edició del Curs d’Estiu “Métodos de investigación en Demografía Histórica para el tratamiento de datos censales y parroquiales”, organitzat per l’Asociación de Demografía Histórica-ADEH i el Centre d’Estudis Demogràfics, es realitza del 2 a l’11 de juliol de 2018.
El Curs es divideix en 5 mòduls, tots ells impartits per professors del CED:
1.- Construcción de bases de datos. Professora: Joana M. Pujadas Mora
2.- Análisis Demográfico. Professor: Amand Blanes
3.- Regresión logística. Professor: Joaquín Recaño
4.- Series temporales. Professor: Daniel Devolder
5.- Event History Análisi. Professor: Pau Miret
Durant el Curs, s’imparteixen 4 conferències a càrrec d’experts internacionals en demografia:
Dimarts 3 de juliol:
Kees Mandemakers (Investigador de l’International Institute of Social History-IISH, Amsterdam; Director de la Historical Sample of the Netherlands-HSN).- LINKS, the HSN Linking System for Historical Family Reconstruction.
Dimecres 4 de juliol:
Anna Cabré (Directora Honorària del CED; Professora Emèrita de la UAB).- La reproducción demográfica, una cuestión compleja. El ejemplo de Cataluña.
Dijous 5 de juliol:
Isabelle Séguy (Investigadora de l’Institut National d’Études Démographiques-INED, París): La demografía histórica sin fuentes escritas: una introducción a la paleodemografía.
Dimarts, 10 de juliol:
Albert Esteve (Director i investigador del CED).- Ascenso y caída de la coresidencia intergeneracional en España.
Les conferències, de lliure accés per a tothom, es realitzen a la Sala Àngels Torrents del CED, de 12:30 a 14:00h.
El Curs també contempla una visita guiada a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, a càrrec de la seva Directora, M. Luz Retuerta.
Aquesta 2a. edició del Curs ha comptat amb 20 alumnes. L’idioma en què s’impartia el curs propicià que la majoria fossin d’institucions procedents de regions o països on la llengua oficial és el castellà, com l’Instituto de Investigaciones Histórico-Sociales de la Universidad Veracruzana; la Universidad Nacional Autónoma de México-UNAM; la Universidad de Cádiz; la Universidad de Murcia; la Universidad de Sevilla; la Universidad de Valladolid; la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.
No han mancat però, alumnes procedents del Núcleo de Estudos de População “Elza Berquó”-NEPO; del Population Studies Center-Unicamp (Brasil); Universidade Federal da Integraçao Latino-Americana-UNILA (Brasil); del Centro de Investigaçao Transdisciplinar “Cultura, Espaço e Memória”-CITCEM de la Universidade do Porto; de l’Institut National d’Études Démographiques-INED de París; de la Keio University (Japón); o de la University of Helsinki.
Sala de premsa (28.06.2018) “Les dades demogràfiques a Espanya, al Centre d’Estudis Demogràfics-UAB”. UAB.